Learn Vietnamese Online: Gần mực thì đen, gần đèn thì sáng

[English below]

Về nghĩa đen, câu tục ngữ này có nghĩa là khi tiếp xúc, sử dụng mực mà không khéo, ta có thể bị vấy bẩn lên người, sách vở, quần áo; ngược lại, khi ta ở gần nơi có ánh sáng thì ta sẽ được soi sáng, dễ dàng nhìn thấy mọi thứ hơn.

Người Việt thường dùng câu tục ngữ này với nghĩa bóng như sau: nếu ở trong môi trường không tốt và tiếp xúc với những người có lối sống không lành mạnh thì con người sẽ dễ bị tác động theo chiều hướng tiêu cực.

Ngược lại, khi ở trong môi trường tốt đẹp, tiếp xúc với những người có lối sống đẹp và hành vi đúng đắn thì con người cũng sẽ dễ dàng học hỏi được những điều tốt đẹp ấy và trở nên ngày càng hoàn thiện hơn.

————-

Gần: close to

Mực: ink

Đen: black

Đèn – Sáng: light

This proverb literally means when using ink without care, you may get blemishes from ink and when being near the light, you are shone.

This has the same meaning with the proverb in English: Evil communication corrupts good manners.

That means your environment affects how you behave. If we are in close relationship with bad people, we are at risk of being influenced by them; if we are in close relationship with those who have good manner and behavior, we will learn good things from them and become better.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

05/04/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments