Learn Vietnamese Online: Con ông cháu cha

[English below]

“Con” means daughter or son.

“Ông” means grandparent.

“Cháu” means granddaighter or grandson.

“Cha” means father.

Theo lý đơn thuần, câu thành ngữ này phải được viết là “con cha cháu ông”, tuy nhiên để câu thành ngữ được đọc xuôi hơn và theo quy tắc xen kẽ hai từ ghép với nhau, đó là “con cháu” và “ông cha” thì ta có thành ngữ như đang dùng hiện nay “con ông cháu cha”.

“Con ông cháu cha” dần dần được dùng để chỉ con cháu của những người quyền lực, có vai vế trong xã hội, theo đó những người này thường giành được nhiều quyền lợi, sự giúp đỡ từ người khác.

Giới trẻ ngày nay thường viết tắt cụm từ này “COCC” và dùng phổ biến trên các trang mạng xã hội với nghĩa không mấy tích cực.

Ví dụ:

– Đừng đụng đến nó, con ông cháu cha đó.

Don’t mess up with him, he is a “con ông cháu cha”.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

—————–

Logically, this idiom must be written as “con cha cháu ông” (The father’s son and the grandfather’s grandson).

However, it is reversed into “con ông cháu cha” in order to be read more prosely.

“Con ông cháu cha” is used to refer to the descendants of the powerful and influential people in society, whereby these people often gain many benefits and supporting from others.

Vietnamese young people often abbreviate this phrase into “COCC” and use it commonly on social media channels with a negative meaning.

The similar idiom in English is ” to be born with a silver spoon in one’s mouth”.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

15/09/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments