Vietnamese Culture: Tục thắp nhang/hương của người Việt

[English below]
Tục thắp nhang hay còn gọi là thắp hương, dâng hương đã có từ lâu đời trong văn hóa của người Việt.
Thắp nhang là một hình thức bày tỏ thái độ biết ơn, lòng kính trọng đối với những người đã khuất hoặc khi thực hiện những nghi thức tâm linh đối với bậc thần, thánh, Phật mà người Việt luôn tôn kính và tin tưởng.
Thông qua những làn khói, người Việt xem đó là sự kết nối giữa thực tại và hư ảo, giữa âm và dương.
Việc thắp nhang thường diễn ra vào ngày Lễ, Tết, Rằm, mùng 1 hoặc giỗ chạp của gia đình. Vì đây là thời điểm có sự kết nối mạnh mẽ âm dương nhất.
Khi thắp hương thì số cây hương nên thắp theo số lẻ vì nó đại diện cho số dương sẽ mang dương khí, đem lại may mắn.

*Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

————–
The custom of “thắp hương/nhang” or burning incense has a long history in Vietnamese culture.
“Thắp nhang” is a form of expressing gratitude and respect for the death or the Gods, Saints and Buddhas that Vietnamese people always respect and believe in.
Vietnamese people believe that the smoke from incense is the connection between reality and fantasy, yin and yang.
“Thắp nhang” is usually taken place on holidays, Tet, the 1st & 15th of every Lunar month or the death anniversary.
Because this is the time when there is the strongest connection of yin and yang.
When burning incense, the number of incense sticks should be in odd numbers because it represents a positive number that will bring positive energy and bring good luck.

*Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

11/08/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments