Vietnamese Culture: Tết Trung Thu

[English below]

Tết Trung Thu được diễn ra vào ngày 15 tháng 8 âm lịch hàng năm.

Ngày này còn được xem là ngày Tết của trẻ em vì trẻ em thường được người lớn tặng quà, được ăn các loại bánh trung thu như bánh nướng, bánh dẻo.

Vào buổi tối khi trăng lên cao, trẻ em sẽ cùng nhau rước đèn lồng, ca hát, ngắm trăng và phá cỗ.

Ngoài ra cũng không thể không nhắc đến những màn múa lân, múa sư tử, múa rồng vô cùng hấp dẫn. Các đoàn múa lân sẽ đến từng nhà để biểu diễn và nhận được quà, tiền thưởng từ gia chủ.

Nhiều gia đình còn thử thách các đoàn múa khi treo giải thưởng lên những vị trí rất cao, các thành viên trong đội múa lân sẽ đứng chồng lên nhau xếp thành một con lân/rồng rất dài để lấy được phần thưởng ấy.

VLS xin chúc tất cả mọi người một ngày Tết thật ấm áp bên gia đình và người thân nha.

Và đừng quên học thêm một số từ vựng liên quan đến ngày Tết đặc biệt này nha | Vocabularies relating to Tết Trung thu:

– Tết Trung Thu = Mid-Autumn Festival

– Lồng đèn = Lantern

– Rước đèn = Lantern parade

– Bánh trung thu = Moon cake

– Múa lân = Lion/dragon dance

– Mặt nạ = Mask

– Cây đa = Banyan

– Chị Hằng = Moon Goddess

– Chú Cuội = The moon man

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

—————–

The Mid-Autumn Festival is on the Lunar 15th of the August.

This festival is also considered a festival of children. They’re often given gifts and mooncakes.

In the evening when the moon is up high, children will participate on a lantern parade together while singing, enjoying the sweet feast and admiring the moon.

In addition, lion or dragon dance is also a not-to-be-missed feature on this holiday.

The lion dance group will go to each house to perform and receive gifts and money.

Many families challenge the lion dance group by hanging the prizes or money on very high positions that they have to organize the team member to form a very long lion/dragon to get the prizes.

VLS wish you all a warm and happy holiday with your family and loved ones.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

21/09/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments