Vietnamese Culture: Tết – House-cleaning Festival

[English below]

Để chuẩn bị chào đón năm mới, khoảng 1 tuần trước khi tết đến – sau khi tiễn đưa ông Táo về chầu trời, các gia đình Việt sẽ bắt tay vào công việc dọn dẹp và trang hoàng nhà cửa.

Những ngày này thường được gọi vui là “Quốc tế dọn nhà” vì công cuộc dọn dẹp sẽ được tiến hành trong tất cả mọi ngóc ngách trong ngôi nhà, bao gồm: bàn thờ, cửa, nền nhà, sân vườn, nhà bếp, …

Các đồ vật cũ không còn dùng nữa sẽ được bỏ đi; các đồ vật hư hỏng sẽ được sửa chữa.
Các đồ trang trí, hoa, cây cảnh, quần áo cũng được sắm sửa mới.
Mục đích của việc này chính là để bỏ đi những điều cũ, không may và chào đón những điều “sạch sẽ”, may mắn trong năm mới.

Công cuộc dọn nhà của bạn đến đâu rồi? Chia sẻ một vài hình ảnh cho VLS nhé!
—————-
After seeing of the Kitchen Gods to the Heaven, Vietnamese family will start cleaning and decorating the house.
That’s why these days are often called “Quốc tế dọn nhà” or House-cleaning Festival.

The house, the garden, the ancestors’ alters, etc, will be cleaned.
The broken things will be repaired.
The old things will be replaced.
Decoration items, flowers and clothes will be bought.

The purpose of this “festival” is to say goodbye to old things or bad luck and welcome the new things or good luck in the upcoming new year.

How is your cleaning? Share some interesting pictures with us!

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

06/02/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments