Vietnamese Culture: Street Cries | Tiếng rao

[Vietnamese below]

If you’ve ever lived in Vietnam for an amount of time or even just came to Vietnam to travel for a few days, you would find some familiar street cries such as: Bánh mì Sài Gòn, 5000 một ổ, đặc biệt thơm bơ; Chưng gai bánh giò; Ai đồng nát ve chai không?, etc,.

These street cries are from the street vendors/carriers which show what they are selling.

The street cries are usually in the form of questions or statements about the product.

The seller usually use an excited tone and make the cries into verse and rhyme.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

Nếu đã từng sinh sống hoặc thậm chí chỉ sang Việt Nam để du lịch trong vài ngày thì chắc hẳn bạn sẽ bắt gặp những tiếng rao ngoài đường phố như: Bánh mì Sài Gòn, 5000 một ổ, đặc biệt thơm bơ; Chưng gai bánh giò; Ai đồng nát ve chai không?,…

Những tiếng rao này thường được phát ra từ những xe/gánh hàng rong, mỗi tiếng rao là đặc trưng phân biệt các loại mặt hàng và cũng là lời mời gọi mua hàng của người bán.

Những tiếng rao thường ở dạng câu hỏi hoặc câu kể giới thiệu mặt hàng.

Người bán hàng thường dùng tông giọng phấn khởi khiến những câu rao trở thành một câu thơ, câu vè vui tai.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

14/10/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments