Vietnamese Culture: Some popular types of lanterns in Mid-Autumn festival in Vietnam

[English below]
🔷Đèn ông sao
Nhắc đến đèn lồng chơi Trung thu hẳn ai trong chúng ta cũng nhớ ngay đến tuổi thơ với những chiếc đèn ông sao năm cánh rực rỡ sắc màu được làm từ que tre và giấy bóng kính. Từ xa xưa, đèn ông sao đã trở thành biểu tượng không thể thiếu trong ngày tết Trung thu của trẻ em Việt Nam, đặc biệt là ở vùng nông thôn.
🔷Đèn cù (đèn ông sư)
“Sở dĩ gọi là đèn cù vì nó quay như cái cù, còn gọi là đèn ông sư vì cái chao đèn hình giống cái mũ mà hòa thượng hay đội trên đầu”. Nhiều người không phân biệt được đèn kéo quân với đèn cù, thực chất do đèn kéo quân cũng quay nên nhiều nơi cũng gọi nó là đèn cù. Nhưng cái quay của đèn kéo quân chậm, nhịp nhàng với bóng hắt của các hình thù chứ không nhanh như con cù giống đèn cù được.
🔷Đèn kéo quân
Đèn kéo quân, hay một số nơi cũng gọi là đèn cù, là một loại đèn lồng đốt nến làm bằng giấy và tre có nguồn gốc từ Trung Quốc. Ngày xưa phổ biến trong nhiều dịp lễ tết và đặc biệt là vào dịp Tết Trung thu hàng năm. Bên trong chiếc đèn đặt biệt này có những hình ảnh vua và các quan trong triều được gắn lên, nên khi đốt đèn bóng của nó sẽ in lên mặt ngoài của đèn (giống như múa rối bóng) và xoay quanh vòng tròn liên tục, nhìn như một đoàn quân đang di chuyển dài vô tận. Vì thế nó mới mang một cái tên rất đặc biệt và gần gũi “đèn kéo quân”.
Ngoài ra, càng về sau, hình dáng và kiểu cách của lồng đèn càng trở nên đa dạng, có cả đèn cá chép, lồng đèn bằng giấy và lồng đèn nhựa.

*Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

*************************

🔷Starlight lantern
Referring to the Mid-Autumn Festival lantern, all of us will immediately remember our childhood with colorful pentagram lanterns made from bamboo sticks and cellophane. Since ancient times, the star lamp has become an indispensable symbol in the Mid-Autumn Festival of Vietnamese children, especially in rural areas.
🔷Tickle lantern (Monk lantern)
“The reason it is called a tickling lamp is because it rotates like a tick, also called a monk’s lamp because the lampshade is shaped like a hat that the monk often wears on his head”. Many people do not distinguish the towing lamp from the tickling lamp, actually. The quality of the towing light also rotates, so many places also call it a tickling light. But the rotation of the pulling lights is slow, rhythmic with the shadows of the shapes, not as fast as the ticks like the ticking lights.
🔷Đèn kéo quân
The đèn kéo quân, or in some places also called the tickling lamp, is a type of candle-burning lantern made of paper and bamboo that originated in China. In the past, it was popular during many holidays and especially during the annual Mid-Autumn Festival. Inside this special lamp, there are images of kings and officials in the court attached, so when burning the lamp, its bulb will print on the outside of the lamp (like shadow puppetry) and rotate in a continuous circle, looks like an endless moving army. That’s why it has a very special and close name “Đèn kéo quân”.
In addition, later on, the shapes and styles of lanterns became more and more diverse, including carp-shaped lanterns, paper lanterns and plastic lanterns…

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

16/08/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments