Vietnamese Culture: Nhảy sạp

[English below]

Nhảy sạp là một trong những điệu nhảy truyền thống của dân tộc thiểu số miền Tây Bắc Việt Nam như dân tộc Mường, Khơ Mú, Thái…

Điệu nhảy vui nhộn này thường được tổ chức vào các ngày hội hè, lễ tết, ngày mùa,… với ý nghĩa là cầu mong một năm mới tốt đẹp và mùa màng bội thu.

Những dụng cụ cần thiết: 2 cây tre to và dài dùng làm 2 sạp chính và những cặp tre hoặc nứa nhỏ hơn dùng làm sạp con.

Cách dựng dàn sạp: Đặt 2 sạp chính song song nhau với một khoảng cách đủ rộng để đặt 2 đầu của các cặp sạp con ngang lên thân của sạp chính.

Người đập sạp: 2 người ngồi hai đầu một cặp sạp con và gõ theo nhịp 4/4, cứ ba lần gõ sạp con lên sạp cái thì một lần gõ hai sạp con vào nhau tạo ra âm thanh rất nhịp nhàng và vui tai.

Người nhảy sạp: lần lượt mỗi người nhảy vào dàn sạp sao cho đúng nhịp, làm sao khi hai sạp con chập vào nhau thì không bị kẹp chân vào.

————–

Cheraw dance is one of the traditional dances of some Vietnamese Northwest ethnic minorities such as Mường, Thái and Khơ Mú which is usually played in festivals or holidays to pray for a happy new year and a good harvest.

Which materials do you need to prepare for “nhảy sạp”?

– 2 large and long bamboo strings used to make 2 main “sạp”

– 4-5 small pairs of bamboo strings.

How to play?

– Place 2 main “sạp” parallel with each other with a distance wide enough to place 2 ends of the small bamboo strings.

– 2 people sit at the end of the small bamboo string pair and tap in 4/4 rhythm to make the sound.

– The dancers perform various attractive steps in and out on the beats of the bamboos.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

11/05/2021

You May Also Like…

guest
2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
بائننس اکاؤنٹ بنائیں
بائننس اکاؤنٹ بنائیں
5 months ago

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Complete Beginner Tasks on gate.io
Complete Beginner Tasks on gate.io
3 months ago

Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.