Vietnamese Culture: Nhã nhạc cung đình Huế | Hue’s Court Music

[English below]

Nhã nhạc là cụm từ chỉ chung dòng nhạc cung đình, được dùng ở các triều đại khi xưa, trong đó có sự kết hợp giữa Lễ và Nhạc.

Nhã nhạc cung đình Huế được ra đời vào triều đại nhà Lý nhưng đạt đỉnh điểm phát triển dưới thời nhà Nguyễn.

Nhã nhạc cung đình Huế thường được biểu diễn trong các dịp lễ hội, nghi lễ tôn nghiêm của nhà vua như lễ đăng quang, băng hà, …

Nhã nhạc cung đình Huế đã được UNESCO công nhận là di sản văn hóa phi vật thể nhân loại vào năm 2003.

Ngày nay, khi đến du lịch tại thành phố Huế thơ mộng, bạn đừng nên bỏ qua cơ hội để được thưởng thức thể loại âm nhạc mang nhiều ý nghĩa này nhé!

“Nhã nhạc” is the phrase to refer to the kind of court music played officially for the Feudal dynasties, including the festival part and the music part.

“Nhã nhạc cung đình Huế” (Huế Royal Court Music) was born in Lý Dynasty but it didn’t reach its flourished time until Nguyễn Dynasty.

Nhã nhạc cung đình Huế was performed in the important occasions such as coronation ceremonies, funerals or official receptions.

It was recognized by UNESCO as an intangible cultural heritage in 2003.

Nowadays, when paying a visit to Huế, don’t forget to take that opportunity to enjoy this meaning music.

 

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

18/05/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments