Vietnamese Culture: Đồ si-đa | Second-hand clothes

[English below]

Đồ si-đa dùng để gọi chung những món quần áo cũ được bày bán tại Việt Nam.

Thoạt nghe thì nhiều người có thể nghĩ đây là từ mượn, tuy nhiên đây mới chính là nguồn gốc của cụm từ này: ở thế kỷ trước, Tổ chức hợp tác phát triển quốc tế Thụy Điển (Swedish International Development Cooperation Agency) – còn được gọi tắt là SIDA đã đứng ra kêu gọi quyên góp và thu gom quần áo cũ từ người dân Thụy Điển để gửi tới hỗ trợ người Việt Nam. Kể từ đó, người Việt đã lấy tên của tổ chức này để gọi tên quần áo cũ, đã qua sử dụng.

Ngày nay, người Việt vẫn khá ưa chuộng đồ si-đa. Tại Sài Gòn và Hà Nội, đồ si-đa được bày bán rất nhiều tại các cửa hàng, khu phố hay khu chợ đồ cũ.

Dưới đây là vài địa chỉ mà bạn có thể săn lùng đồ si-đa tại Sài Gòn nhé:

Chợ Đồ si Hoàng Hoa Thám – Quận Tân Bình

Chợ Nguyễn Tri Phương – Quận 10

Chợ Trần Hữu Trang – Phú Nhuận

Chợ Đồ si Bà Chiểu – Bình Thạnh

Chợ Đồ si Nhật Tảo – Quận 10

Chợ Nghĩa Hòa – Tân Bình

Chợ đêm Làng đại học – Chợ đồ si Thủ Đức

Chợ Đồ si Bàn Cờ – Quận 3

Chợ đồ Kiến Thiết – Quận 9

“Đồ si-đa” is used to refer to second-hand clothes sold popularly in Vietnam.

At first glance, many people may think this is a loan word, but here is the origin of this phrase word: last century, during the Vietnam war, the Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA which will be pronounced “si-đa” in Vietnamese) called for donations for Vietnamese people by collecting old clothes from the Swedish to send to Vietnam. Since then, Vietnamese have adopted the name of this organization to name used clothes.

Today, Vietnamese still prefer to use “đồ si-đa”.

In Saigon and Hanoi, “đồ si-đa” are widely available in shops or second-hand markets.

Here are some places that you can buy “đồ si-đa” in Saigon:

Hoàng Hoa Thám Market – Tân Bình District

Nguyễn Tri Phương Market – District 10

Trần Hữu Trang Market – Phú Nhuận District

Bà Chiểu Market – Bình Thạnh District

Nhật Tảo Si Market – District 10

Nghĩa Hòa Market – Tân Bình District

National University Village’s Night Market – Thủ Đức District

Bàn Cờ Market – District 3

Kiến Thiết Market – District 9

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

04/03/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments