Vietnamese Culture: Chuông gió | Wind Chimes

[English below]
Đúng như tên gọi, “chuông gió” là vật dụng có sự kết hợp giữa chuông và gió nhằm tạo ra những âm thanh trong trẻo của thiên nhiên và đất trời.
“Chuông gió” hay còn gọi là phong linh, vừa là vật phẩm trang trí vừa mang ý nghĩa phong thủy. Phong linh là linh hồn của gió, hòa quyện giữa chuông và gió tạo nên một âm điệu của đất trời, cỏ cây, âm dương, nhật nguyệt.
Chuông gió có nguồn gốc từ Ấn Độ và được sử dụng rộng rãi ở các chùa chiền.
Khoảng thế kỷ thứ 12 thì chuông gió được du nhập vào Nhật Bản, Trung Quốc, dần dần lan rộng ra khắp các quốc gia khác.
Chuông gió có thể làm từ các vật liệu như: thủy tinh, gỗ, tre, vỏ ốc, kim loại với các kiểu dáng khác nhau. Được gắn một lưỡi treo vào trung tâm của chuông để tạo ra âm thanh mỗi khi nó chuyển động, và nó có nhiều hình dạng khác nhau.
Ngày nay chuông gió có mặt trên khắp thế giới và được treo ở nhiều vị trí khác nhau như treo trước hiên nhà, cửa sổ…với vai trò quan trọng trong phong thủy như là một bùa hộ mệnh, hóa giải hung khí, biến hung thành cát, mang lại điều an lành cho ngôi nhà.
Người Việt quan niệm rằng không nên treo chuông gió trong nhà vệ sinh vì âm khí nặng sẽ làm cho người trong nhà gặp điều không may và cũng không nên treo chuông gió ở nhà bếp vì sẽ làm tăng hỏa khí, không tốt cho gia chủ.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

***

Wind chimes, also known as feng shui – “phong linh”, are both decorative items in the house and have a geomantic meaning. Phong Linh is the soul of the wind, blending the bell and the wind to create a melody of heaven and earth, grass, yin and yang, sun and moon.
Wind chimes originated in India. In the 6th century. They were widely used in temples. Around the 12th century, wind chimes were introduced to Japan, China, and gradually spread to other countries.
The Wind chimes can be made from materials such as glass, wood, bamboo, snail shell, metal with different designs. There is a blade attached to the center of the bell to make a sound every time it moves, and it comes in a variety of shapes.
Today, wind chimes are presented all over the world and are hung in many different positions such as hanging in front of porches, windows… with an important role in geomancy as an amulet, dissolving bad luck, and bringing peace to the house.
Do not hang in “chuông gió” in the toilet because heavy yin will make people in the house have bad luck and do not hang “chuông gió” in the kitchen because it will increase fire, not good for the family owner.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

02/08/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments