Vietnamese Culture: Chợ miền Trung giữa lòng Sài Gòn | Central-area-style Market in Saigon

[Vietnamese below]
In the 60s of 20th century, many people from Quang Nam province moved to Saigon to settle down in the Bay Hien area.
Follow them, many people from other provinces of central area also moved to Saigon.
They are from Quang Ngai, Quang Tri, Quang Binh, … forming a “Quảng community” in Saigon.
Therefore, they imported their typical dishes, utensils and other items of their homeland into Saigon to adapt to their demand.
Ms. Hoa – a Northern residence who loves the lifestyle and cuisine of Quang community, so that she built a market which purchases mostly Quảng relating goods such as Quảng-style noodle, bánh ít,…
People name the market under her name, Bà Hoa (or Ms. Hoa) and use it until now.
When visiting Bà Hoa market, you can easily hear people talking to each other with the Central accent such as: răng, rứa, mô, tê.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

—————–
Vào những năm 60 của thế kỷ trước, người dân từ Quảng Nam di chuyển dần về Sài Gòn lập nghiệp tại khu vực Bảy Hiền.
Dần dần cư dân từ những tỉnh miền Trung khác như Quảng Ngãi, Quảng Bình, Quảng Trị, … cũng kéo nhau vào khu vực này, tạo thành một cộng đồng người Quảng.
Họ du nhập theo những món ăn, đồ dùng, vật dụng đặc trưng của miền đất quê hương vào Sài Gòn.
Bà Hoa – một người dân xứ Bắc nhưng lại yêu thương nếp sống và ẩm thực xứ Quảng đã xây dựng nên chợ Bà Hoa – sau này là nơi tập trung buôn bán các mặt hàng đặc trưng của người miền Trung, trong đó thực phẩm chiếm chủ yếu, như mì quảng, bánh tráng, bánh ít, … Và đâu đó, bạn còn có thể nghe những người mua-bán hàng nói chuyện với nhau bằng những từ ngữ rặc miền Trung như răng, rứa, mô, tê rất gần gũi.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

01/04/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments