Vietnamese Culture: Bữa cơm gia đình Việt | Vietnamese Family Meal

[English below]

Bữa cơm gia đình luôn được người Việt coi trọng bởi đây là khoảng thời gian cả nhà sum vầy ăn chung và trò chuyện với nhau về công việc một ngày của mỗi thành viên.

Vì vậy lâu dần, người Việt đã hình thành những nét văn hóa đặc sắc trong những bữa cơm gia đình.

Khác với một số nước, khi dùng bữa, người Việt thường có thói quen ngồi trên chiếu cói trải dưới đất hoặc phản. Chiếu thường được trải ra trước khi dọn món lên và cuốn lại cất đi sau mỗi bữa ăn.

Khi dọn món lên, người Việt thường đặt tất cả các món ăn trong bữa vào một khay tròn lớn bằng nhôm gọi là cái mâm. Mọi người sẽ ngồi thành vòng tròn theo hình dạng của cái mâm để dễ dàng trong việc gắp thức ăn, đồng thời nhằm thể hiện sự sum vầy ấm cúng.

Một bữa cơm cơ bản của người Việt thường bao gồm 3 loại món ăn: món mặn, món xào và món canh.

Trước khi ăn, người nhỏ tuổi trong nhà thường so đũa cho bằng nhau rồi lần lượt đưa cho mọi người theo thứ tự từ lớn đến nhỏ, sau đó mọi người mời cơm nhau và bắt đầu ăn.

Dù ngày nay lối sống bận rộn khiến nhiều người không thể thường xuyên có những bữa cơm đầm ấm với gia đình nhưng nó luôn là một phần quan trọng trong đời sống người Việt.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

———————

Family meals are always valued by Vietnamese people because this is the time when the whole family gathers to talk and share about their day.

Therefore, over time, Vietnamese people have formed unique cultural features in family meals.

Unlike other countries, when dining, Vietnamese people sit on a mat which is usually spread out before serving and rolled up after the meal.

When serving dishes, we often put all the dishes into a large round aluminum tray called “cái mâm”. And all family members will sit in a circle to make it easier to pick up food and create a cozy reunion image.

A basic Vietnamese meal is often a 3-course meal that consists of a main dish, a soup and a vegetable dish.

Before the meal, the youngest child in the family have to deliver the chopsticks to everyone in order from the oldest to the youngest one and then everyone tells each other to eat and start eating.

Although today’s busy lifestyle makes it impossible for many people to regularly have meals with their families, it always plays an important role in Vietnamese people life.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

27/08/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments