Vietnamese Cuisine: MUST-HAVE TẾT DISHES OF THE SAIGONESE

[Vietnamese below]

Vietnamese people in each regions have their special dishes for Tết holiday. For the Saigonese, here are 3 featured dishes on their Tết meals

  • Bánh tét

While the northern has bánh chưng in Tết holiday, the southern has bánh tét. Bánh tét symbolizes the wealth from this generation to another and is indispensable. There are variety kind of bánh tét: bánh tét mặn (with pork and green bean stuffing), bánh tét ngọt (with banana and green bean), bánh tét chay (without stuffing).

Bánh tét is usually made 2 weeks before the Tết holiday. It is both used to worship the ancestor and as gift to give to other people. Bánh tét is served with thịt kho (braised pork), pickles (dưa cải, củ kiệu) to make a unique and balanced taste.

  • Thịt kho hột vịt (braised pork and boiled egg)

This is one of the must-have dishes in Saigonese Tết holiday meal. The ingredients used in this tasteful dish are pork side, eggs, coconut milk, fish sauce, sugar… This dish is best served with rice and pickles.

  • Canh khổ qua (bitter gourd soup)

As a belief of eating this dish can leave all the difficulties, sadness, misfortune behind to enter a new fresh and more happy year (khổ = difficulties, qua = overcome), Saigonese specially prepares this dish.

Canh khổ qua is made by stuffing chopped pork or/and black fungus and cooked with bone broth. You can taste the sweetness from pork and bone broth as well as the slightly bitter of khổ qua.

The dish has a bitter taste but is good for health.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

————–

Người Việt ở những vùng miền khác nhau sẽ có những món ăn ngày Tết đặc trưng theo thời tiết, khẩu vị của vùng đó. Đối với người Sài Gòn, 3 món ăn đặc biệt không thể thiếu trong ngày Tết bao gồm:

  • Bánh tét

Trong khi miền bắc có bánh chưng thì người miền Nam nói chung và Sài Gòn nói riêng thường nói bánh tét.

Bánh tét tượng trưng cho sự giàu có từ đời này sang đời khác. Có nhiều loại bánh tét như bánh tét mặn (nhân thịt heo và đậu xanh), bánh tét ngọt (nhân chuối đậu xanh), bánh tét chay (không nhân).

Bánh tét thường được làm trước Tết 2 tuần. Nó vừa được dùng để thờ cúng gia tiên, vừa là món quà để biếu tặng người khác. Bánh tét được ăn kèm với thịt kho, dưa chua (dưa cải, củ kiệu) tạo nên hương vị độc đáo và cân bằng.

  • Thịt kho hột vịt

Nguyên liệu được sử dụng trong món ăn hấp dẫn này là thịt ba chỉ, trứng, nước cốt dừa, nước mắm, đường… Món này ăn với cơm và dưa chua là ngon nhất.

  • Canh khổ qua (canh mướp đắng)

Với niềm tin rằng ăn món này có thể bỏ lại tất cả những khó khăn, buồn phiền, xui xẻo phía sau để bước sang một năm mới tươi mới và hạnh phúc hơn (khổ = khó, qua = vượt qua), vì vậy người Sài Gòn chắc chắn sẽ nấu món này trong các dịp Tết.

Canh khổ qua được làm bằng cách nhồi thịt lợn băm nhỏ hoặc/và nấm mèo và nấu với nước hầm xương. Bạn có thể cảm nhận được vị ngọt từ thịt heo và nước hầm xương cũng như vị hơi đắng của khổ qua.

Món ăn có vị đắng nhưng rất tốt cho sức khỏe.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

26/01/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments