Tiếng lóng | Vietnamese Slang: Xu cà na

[Vietnamese below]

“Xu cà na” is a slang that has been using popularly in the social media channels of Vietnam since 2020.

“Cà na” is the name of a fruit tasting sour and acrid. That’s why young Vietnamese people use the phrase “xu cà na” to refer to an unlucky or a lower-than-expected situation.

Example:

Đang tính đi chơi thì trời mưa. Xu cà na ghê!

I was about to go out but it was raining outside. It’s so “xu cà na”.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

—————–

“Xu cà na” là một từ lóng được giới trẻ Việt sử dụng phổ biến trên mạng xã hội từ năm 2020 đến nay.

“Cà na” là tên một loại quả có vị chua và chát. Giới trẻ dùng cụm từ “xu cà na” khi nói về một sự việc không may mắn hay không theo ý muốn của bản thân.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

11/01/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments