Tiếng lóng – Vietnamese Slang: Mọt sách

[English below]

“Mọt” là tên của một loại côn trùng sống ở gỗ hoặc giấy sách, thức ăn của chúng cũng là gỗ hoặc những trang giấy sách.

Người Việt dùng “mọt sách” với ý nghĩa tương tự để chỉ những người luôn chìm đắm trong sách vở, sống xa thực tế, không quan tâm đến thế giới bên ngoài dẫn đến thiếu kiến thức thực tế.

Mọt sách có thể hiểu biết rất nhiều lĩnh vực nhưng những kiến thức của họ chỉ ở trên phương diện lý thuyết từ sách vở.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

——————–

“Mọt” is a kind of insect that lives in wood or books.

Vietnamese people use “mọt sách” to refer to those who love reading books and focus on book theory, studying and don’t care about the outside world, so it leads to a lack of practical knowledge.

They might have broad knowledge but it is only theoretical from books.

The equivalent word of “mọt sách” in English is nerd.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

24/08/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments