Learn Vietnamese Online: Tiến thoái lưỡng nan

[English below]

Tiến thoái lưỡng nan là một thành ngữ Hán Việt dùng để chỉ một tình huống bế tắc, khó xử, không biết quyết định như thế nào cho đúng vì trong các lựa chọn đều có những mặt lợi và hại cần suy xét.

Câu thành ngữ này dịch theo nghĩa đen là muốn tiến cũng không được, muốn lùi cũng không xong.

Tiến means to move forward.

Thoái means to move backward.

Lưỡng means both.

Nan means difficult, hard.

This is a Sino-Vietnamese idiom used to refer to a deadlocked, dilemmatic situation where it is hard to make decision because all choices have theirs bad and good sides to be considered carefully.

This idiom can be literally translated as it is difficult either to go forward or go backward.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

28/09/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments