Learn Vietnamese Online: NÓI XÀM

[Vietnamese below]
“Nói xàm” is a familiar phrase of Southern people which used to describe the quality of conversations in daily life.
Depending on the content of the conversation, “nói xàm” can be understood in a positive or negative sense as follow:
1. To talk in a friendly and fun way among friends
Eg:
– What are you talking about, guys?
– We just “nói xàm” for fun.
2. To talk over and over again about one thing that makes the listener uninterested in or to talk about something that makes the listeners annoyed.
Eg:
– Hey, stop talking so “xàm”.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

——————-
“Nói xàm” là một cụm từ quen thuộc với những người ở miền Nam, được dùng để diễn tả những cuộc hội thoại trong đời sống hàng ngày.
Tùy theo nội dung câu chuyện mà “nói xàm” có thể được hiểu theo nghĩa tích cực hay tiêu cực:
– Nói chuyện một cách vui vẻ, bàn về nhiều chủ đề trong cuộc sống
Ví dụ:
– Nói chuyện gì mà rôm rả vậy mấy đứa?
– Tụi em ngồi nói xàm thôi hà.
– Nói chuyện lặp đi lặp lại khiến người nghe không hứng thú hoặc nói những câu chuyện nhàm chán, gây khó chịu cho đối phương.
Ví dụ:
– Ê, nói xàm quá rồi nha.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

14/04/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments