Learn Vietnamese Online: Lực bất tòng tâm

[English below]

Đây là một câu tục ngữ Hán Việt, trong đó:

“Lực” nghĩa là nguồn lực như năng lực, sức lực, tài lực, nhân lực, …

“Bất” nghĩa là không.

“Tòng” nghĩa là phục tùng, nghe theo.

“Tâm” nghĩa là ý muốn trong lòng

Câu này được dùng trong trường hợp khi ai đó rất muốn làm một việc gì đó, nhưng vì sức lực hoặc năng lực hoặc nguồn lực nói chung không có hoặc không đủ nên không thể làm được nên đành từ bỏ.

————

This is a Sino-Vietnamese proverb in which:

“Lực” means resources- strength/power, capability, finance, human resource, …

“Bất” means not.

“Tòng” means to obey.

“Tâm” means wish/intention/will in one’s heart

It is used in the situation when someone really wants to do something, but his/ her resources – finance/ power/ skills are not available or not enough, so he/she has to give it up.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

17/06/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments