Learn Vietnamese Online: Lấy thảo

[Vietnamese below]
“Thảo” means being generous, kind-hearted, sharing, yielding to others.
Vietnamese people often say “lấy thảo” when offering something to eat to someone or giving someone a small gift, implying that this dish/gift is small (it may not actually be) but he/she really wants to share it for the reciever.
Ví dụ:
Chị Tư ơi, em có ít bánh nè, cầm về ăn lấy thảo nha.
Ms. Tư! I have some “bánh”, take some of them to eat “lấy thảo”.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

—————-
“Thảo” nghĩa là rộng rãi, có lòng tốt, hay chia sẻ, nhường nhịn cho người khác.
Người Việt thường nói “lấy thảo” khi mời ai đó ăn một món gì hoặc biếu/tặng ai đó món quà nhỏ, ý chỉ rằng món ăn/món quà này tuy nhỏ (dù thực chất có thể không nhỏ) nhưng chủ yếu là tấm lòng và tình cảm khi trao món ăn/món quà này rất nhiều.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

10/03/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments