Learn Vietnamese Online: Lãng mạn

[English below]
Lãng mạn là một từ gốc Hán, trong đó:
“Lãng” nghĩa là “sóng”, hoặc mở rộng ra là “tràn ra, bát ngát”
“Mạn” cũng có nghĩa tương tự như “lãng” với nghĩa là tràn ra, bao trùm”.
“Lãng mạn” được dùng chuyển nghĩa với ý nghĩa là có suy nghĩ hay hành động không thiết thực, thường nhằm thoả mãn những ước muốn, tình cảm cá nhân không lành mạnh.
Nhưng thực tế thì ngày nay “lãng mạn” được dùng với nghĩa tích cực, để chỉ những hành động, suy nghĩ bay bổng, đáng yêu để giúp cho tình yêu đôi lứa thêm phần ngọt ngào; hoặc để chỉ những cảnh đẹp thơ mộng, làm người ta cảm thấy thích thú, muốn ngắm mãi không thôi.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

————

“Lãng mạn” is a Sino-Vietnamese in which:
“Lãng” means “wave” or the expanded meaning is overflowing.
“Mạn” also has the same meaning as “lãng” which is overflowing.
“Lãng mạn” was used as the meaning of having thoughts or actions that are not practical, often to satisfy unhealthy personal desires and feelings.
But today “lãng mạn” is used with a positive meaning referring to sweet and cute actions/thoughts in a relationship or referring to the beautiful landscapes that makes people feel excited.
Ví dụ:
– Anh ấy lãng mạn lắm, anh ấy thường hay làm sự kiện bất ngờ cho em.
He’s so romantic, he always makes surprise events for me.
– Ôi, nhìn cảnh hoàng hôn trên biển kìa, thật là lãng mạn.
Wow, look the beautiful sunset on the beach! It’s so romantic.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

08/07/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments