Learn Vietnamese Online: Giang hồ

[English below]

“Giang hồ” là từ gốc Hán Việt, trong đó, “giang” nghĩa là sông, “hồ” nghĩa là “hồ”.

Giang hồ xưa kia được dùng với nghĩa hoán dụ để chỉ vùng sông, nước nơi các bậc quân tử hay võ hiệp sinh sống. Những nơi này tồn tại song song với xã hội đương thời nhưng không tuân theo bất kỳ các khuôn khổ, quy luật, phép tắc nào của pháp luật hiện hành.

Ngày nay, giang hồ được sử dụng với nét nghĩa tiêu cực, để ám chỉ những người sống ngoài vòng pháp luật, làm những nghề bị xã hội lên án như: cướp giật, đâm chém.

Ví dụ:

Không nên hành xử theo kiểu giang hồ.

You shouldn’t behave like a “giang hồ”.

———–

“Giang hồ” is a Sino-Vietnamese which means river and lake.

In the past, “giang hồ” was used to refer to the living places of heroes or swordsmen. Those places existed in parallel with contemporary societies but they didn’t follow any rules and regulations of current law.

Today, Giang hồ is used with a negative meaning, to refer to the mafia and outlaws.

 

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

28/05/2021

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments