Learn Vietnamese Online: Đáo để

“Đáo để” is the dialect often used in the Northern region of Vietnam with these meanings:
“Đáo để” là phương ngữ thường được dùng ở vùng Bắc Bộ với các cách dùng sau đây:
– “Đáo để” is an adjective used to refer to those who are quite clever and smart in daily communication.
Tính từ “đáo để” dùng để chỉ những người (thường là phụ nữ) khá khôn lanh trong ăn nói, thường không chịu thua kém hay nhường nhịn ai.
For example:
Con bé đáo để lắm.
She is really wise her way.
– “Đáo để is an adverb to indicate the high degree of an adjective which means “very”
Phó từ “đáo để” có nghĩa như rất, lắm để chỉ mức độ cao của tính từ.
For example:
Món này ngon đáo để 😊 Món này ngon lắm đấy)
This dish tastes really good.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

21/02/2022

You May Also Like…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments