Learn Vietnamese Online: Ăn quả nhớ kẻ trồng cây

[English below]

Quả: trái cây/hoa quả

Kẻ: người

“Ăn quả nhớ kẻ trồng cây” có nghĩa là khi thưởng thức trái cây/hoa quả thì cần phải nhớ đến công lao của những người đã trồng ra loại cây đó, cho ta cơ hội được ăn ngon mà không cần bỏ công sức.

Về nghĩa bóng, câu tục ngữ này được người Việt dùng để nói về lòng biết ơn và ghi nhớ công lao của những người đã giúp đỡ mình hoặc những người đã tạo ra những thành tựu mà mình đang được hưởng lợi từ đó.

——–

“Quả” means a fruit

“Kẻ” means a person

“Trồng cây” means to plant a tree

This Vietnamese proverb, ăn quả nhớ kẻ trồng cây, literally means while eating fruits, you should remember the work and effort of the grower.

Vietnamese people usually use this proverb to figuratively encourage people to practice gratitude.

Hãy đến với Vietnamese Language Studies ngay hôm nay để không chỉ học tiếng Việt mà còn cả văn hóa, truyền thống, ẩm thực, con người và rất nhiều điều thú vị khác của Việt Nam. Vietnamese Language Studies (VLS) là một trong những trung tâm hàng đầu tại Thành phố Hồ Chí Minh (Sài Gòn) trong lĩnh vực giảng dạy tiếng Việt và văn hoá Việt cho người nước ngoài và Việt Kiều.

Join Vietnamese Language Studies (VLS) today to not only learn Vietnamese language but also Vietnamese culture, traditions, history, cuisine, people and many other interesting aspects of Vietnamese. As a leading Vietnamese language center in Ho Chi Minh City (Saigon), we offer a wide selection of personalized online and in-person Vietnamese language lessons ranging from beginner to advanced levels. Contact us today to not only learn more about our Vietnamese programs but also join our community of expatriates, businesses, organizations, international students, travelers, overseas Vietnamese and local Vietnamese.

02/04/2021

You May Also Like…

guest
2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
gate borsası
gate borsası
7 months ago

I am sorting out relevant information about gate io recently, and I saw your article, and your creative ideas are of great help to me. However, I have doubts about some creative issues, can you answer them for me? I will continue to pay attention to your reply. Thanks.

20bet
20bet
2 months ago

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you. 20bet